fredag 8 maj 2020

fredag, maj 08, 2020
Romaner om pandemier finns det gott om. Vet du i vilka böcker man hittar dessa rader?
Mejla oss både titel och författare så har ni chans att vinna en bok. Man måste svara rätt på alla tre för att ha chans att vinna :-) Tre vinnare får ett bokpris hemskickat! Först till kvarn.....


1.
Men i mitten av maj detta år hade man på en och samma dag funnit de fruktansvärda bakterierna i de utmärglade svartnande liken efter en matros och en grönsaksförsäljare. De båda fallen hemlighölls. Men efter en vecka hade de ökats till tio, tjugo, trettio och förekom i olika stadsdelar. En man från de österrikiska provinserna som hade gjort en turistresa på några dagar till Venedig avled efter hemkomsten under misstänkta symtom och på så sätt dök de första ryktena om lagunstadens hemsökelse upp i tyska tidningar.

2.
Ordet “pesten” hade nu uttalats för första gången. På den punkt av skildringen, då Bernard står vid sitt fönster och funderar, må det tillåtas berättaren att rättfärdiga läkarens osäkerhet och förvåning, eftersom han med vissa skiftningar reagerade på samma sätt som de flesta av vår stads invånare. gissel är i själva verket ganska vanliga, men man har svårt att tro på gisslen, när de drabbar en själv. Det har förekommit lika många pestepidemier i världen som krig. Och ändå står människor fortfarande lika överrumplade inför både pest och krig.

3.
Vi hade hunnit till år 1348 efter Kristi födelse, då pesten bröt ut i den härliga staden Florens, den vackraste av Italiens alla städer. Antingen genom himlakropparnas inverkan eller på grund av vår ogudaktighet hade Gud sänt detta plågoris som straff över oss dödliga. Några år tidigare hade pesten rasat i Österlandet och ryckt bort massor av människor. Sedan fortsatte den sin vandring från den ena platsen till den andra utan att låta hejda sig, och nu hemsökte den således vårt land. Läkarvetenskapen stod maktlös, inga försiktighetsmått hjälpte mot den hemska farsoten.


Bildkälla: Wikipedia

0 kommentarer :

Skicka en kommentar