tisdag 27 september 2016

tisdag, september 27, 2016


Tillbaka från bok- och biblioteksmässan med massa inspiration! Ska här berätta om några av de seminarier jag gick på under de dagar jag var i Göteborg.

Ulrika Knutson pratade om Farliga böcker - litteratur inför rätta under 250 år. Tänk så många böcker som upprört och anmälts. Intressant och samtidigt så hemskt att man försökt tysta de som vågat prata om laddade ämnen. och ibland lyckats! Många frispråkiga författare har dömts när det som de skrivit inte passat in. Det hemskaste är väl att  det fortfarande pågår, att författare kan bli dömda till döden i vissa länder för att de står upp för sina tankar och tro. Så viktigt det är att värna om yttrandefrihet! Bokmässans tema i år var just Yttrandefrihet. Om du vill läsa mer om farliga skrifter i Sverige kan du be oss låna in denna bok

Meg Wolitzer har i sin bok Hustrun skapat ett porträtt om en kvinna som hela sitt äktenskap fått stå i skuggan av sin berömde man. Blev mycket sugen på att läsa boken. Samtalet fokuserade mycket på manligt kontra kvinnligt beteende och vad det leder till.

Elin Cullheds bok Gudarna verkar vara en riktig powerbok! En bok om tre unga tjejer som inte bara vill vara "tjejer". Ordet "tjejer" låter som en muffins tycker de. De vill bli respekterade och lyssnade på men i hålan Tierp där de bor är det tydligen nästan  en omöjlighet. I boken får du läsa om förtryck och motstånd. Att att upphöja sig själv till Gudar för att överleva och om att komma ut som feminist. Verkar spännande, eller hur?

Är du en orolig typ? Då ska du komma till Mediateket och låna Anna Kåvers böcker. På bok- och biblioteksmässan berättade hon om sina böcker och gav tips hur man kan hantera sin oro. Kloka råd som de flesta kan behöva då och då :-)

Fransyskan Delphine de Vigan var med i ett samtal som handlade om normer och identitet. Delphine har skrivit många läsvärda böcker och som ni ser här finns många av dem att låna på  Mediateket
Jag läste precis hennes roman Dagar utan hunger som på ett inträngande sätt beskriver en anorektikers vardag. Gripande och utelämnade då boken bygger på författarens egna erfarenheter.

Författarna Sara Kadefors och Johanna Thydell samtalade med varandra om sina nya ungdomsböcker, Billie. Avgång 09.42 till det nya livet och Mornitologen. Kadefors bok om Bille riktar sig till lite yngre barn  med Thydells bok Mornitologen bör ni verkligen läsa. Tänk er att ni blivit lämnade av er mamma och så dyker hon upp efter 15 år och vill träffas. Det är precis vad som händer huvudpersonen Moa i boken. Men vill Moa verkligen träffa henne? Hur ska man kunna förlåta någon som lämnat en? Vad är Moas mamma för en människa egentligen? Boken handlar mycket om Moa men är även ett porträtt av en vuxen mor berättade Thydell under samtalet.
Kadefors och Thydell berättade inte bara om sina böcker utan det pratade också om skriva och hur olika de såg på det. För Thydell är skrivandet en frizon, en möjlighet att fly från allt. Kadefors får ångest när hon skriver. Så olika kan det vara när man skriver på en bok...

Gillar du att bli skrämd? Läs då Madeleine Bäcks nya roman Vattnet drar. Det är en perfekt blandning av samhällsskildring och skräck...I en liten ort börjar det hända våldsamma saker efter det att ett gäng ungdomar har brutit sig in i en kyrka...vad som händer? Ja läs boken så får du veta.

Det nordiska begäret avhandlades av Therese Bohamn, Hannele Mikaela Taivassalo och Kristine Naess. De tre författarna diskuterade kvinnlighet, ensamhet och vad begär och lust kan göra med en människa.  Böcker för dig som vill ha något att bita i, böcker som får en att reflektera och som bör läsas långsamt.

Elena Ferrante besökte inte bokmässan. Ja det är kanske inte så konstigt eftersom hon inte finns, namnet är påhittat av en författare som vill skriva böcker men inte synas. Men då hennes romansvit om flickorna Lila och Elena tagit världen och Sverige med storm fick hon ändå ett seminarium på bokmässan. Två kulturpersonligheter och en översättare diskuterade romanerna och kom fram till att de faktiskt är så fantastiska som som alla säger. Jag kan bara hålla med. Har läst den första delen som heter Min fantastiska väninna, den finns att låna här, och jag hoppas att jag snart får läsa de andra delarna!

Rapparen och författaren Petter berättade om sin skolgång och hur litteraturhistoria fick mening först då han insåg att han kunde använda författarna och deras texter i sin egna låtar.  Nu anser han att litteraturhistorieboken är en av de viktigaste böcker han någonsin läst. Petter är just nu aktuell med boken Remix där han bjudit in flera kända personer att tolka hans texter.

Liv Strömqvist, Daria Bogdanska och Kajsa ekis Ekman pratade om kapitalism. Om de extremt rika och de fattiga. Om att kunna påverka och att inte ha något att säga till om alls. Liv Strömqvist har precis kommit ut med sitt nya seriealbum Uppgång och fall som vi med spänning väntar på här på biblioteket. Liv har en genialisk förmåga att genomskåda allt som är tokigt i världen och med oss med oss människor och använder seddan sin vassa penna till att satiriskt återge det hon ser. Finansmannen får nog se upp nu...

Hur vågar man berätta om det mest förbjudna? Det som man inte ens kan erkänna för sig själv? För Alex Schulman dröjde det många år innan han tillslut beslöt sig att skriva en bok om sin mamma. Glöm mig handlar om hur det är för ett barn att växa upp med en gravt alkoholiserad mor. Om längtan, skam och rädsla sett ur ett barnperspektiv.
Självbiografiskt skriver också Kristian Lundberg. I boken Dagar bland skuggor, träd och vatten resonerar Lundberg vem som äger sanningen om en annan människa. Men precis som Schulmans bok är det en roman om sjukdom och utsatta barn.

Jens Lapidius och Malin Giolito Persson har båda skrivit spänningsromaner med en juridisk twist och hade ett samtal på mässan om det. De har en gång i tiden jobbat på samma advokatbyrå så man kan tänka sig att de har en liknande erfarenher om brott och straff.
Lapidius har skrivit rätt så många böcker och de finns alla att låna hos oss.  Giolito Persson har precis kommit ut med en ny bok, rättegångsdramat Störst av allt. Den kan du också låna i Mediateket. 
Störst av allt är Majas bok. Ett rättegångsdrama där man får följa hela historien, från dag ett till den dag då domen fälls. Boken handlar om en skolskjutning och om gymnasisten Maja. Om tillhörighet och klass. Om orättvisa och rättvisa. Men mest av allt om artonåriga Maja.

0 kommentarer :

Skicka en kommentar