torsdag 17 mars 2016

torsdag, mars 17, 2016
Varför inte låna en film över påsklovet? På Mediateket har vi något för de flesta smaker. Några nyheter hos oss är:

När hennes mor inte längre kan ta hand om henne tvingas Liesel bo hos en fosterfamilj i andra världskrigets Tyskland. Liesel kan varken läsa eller skriva, men hennes fascination för det skrivna ordets styrka väcks till liv av den första bok hon stjäl, under sin egen brors begraving. Hennes fosterfar ger henne all hjälp hon behöver för att lära sig, och när familjen erbjuder ett gömställe åt en judisk man på flykt blir han och Liesel vänner. Med böckernas hjälp flyr de in i en drömvärld som för stunden hjälper dem att glömma krigets fasor.

Ett brott blev inledningen på en ny filmisk era i Sverige och klassas i dag som ett av 1940-talets allra främsta verk. Genom sin dramatiska tyngd bröt den av helt mot 1930-talets lustspelsbetonade produktion och anses vara den första svenska kriminalfilmen. Kritikerna kallade den för ett mästerverk och publiken vallfärdade för att se filmen, som delvis bygger på ett av de mest uppmaärksammade mordfallen i svensk kriminalhistoria, "de von Sydowska morden". Karin Ekelund och Edvin Adolphson gör sina livs roller som herr och fru von Degerfelt, det äkta paret vars liv ödeläggs av ett fruktansvärt brott.

En gripande nordafrikansk western, baserad på novellen Gästen av Albert Camus. Algeriet 1954. Rebellerna närmar sig och världen utanför ter sig kaotisk. Under en iskall vinter korsas vägarna för två män. Daru, traktens enstöriga lärare som lär barnen läsa och skriva franska, tvingas eskortera Mohamed, en bybo anklagad för mord på sin kusin, mot sitt öde. Men vägen dit är kantad av problem då de båda blir jagade av ett uppbåd ute efter summarisk rättvisa och rebeller som vill få tillbaka sitt land, och där de båda männen hamnar mitt i korselden.

En storfilm efter Klas Östergrens kritikerhyllade och bästsäljande roman. Blåslagen barrikaderar sig författaren Klas Östergren i den excentriske Henry Morgans paradvåning på Hornsgatan i Stockholm där han hyr ett rum. Allt började dock ett år tidigare när Klas möter Henry på boxningsklubben Europa och dras in i hans osannolika värld. Henry, som med dödsförakt delar älskarinna med den ljusskygge affärsmannen Wilhelm Sterner, är nu spårlöst försvunnen och Klas fruktar för sitt liv. Desperat nedtecknar han krönikan om Henry Morgans fascinerande liv och äventyr.

(OBS! Både för hemlån och visning i klassrummet)
Det är ett krig som vägrar att försvinna. Det utkämpades för sextio år sedan och kan vara det största glömda kriget i historien. Ändå stred två av världens största arméer - Kina och USA mot varandra. Det var ett krig där båda sidor stod för stora krigsbrott och skapade fler döda och sårade än slaget vid Stalingrad. Stormakterna stred till ett stillastående och till slut fanns det ingen vinnare. En vapenvila undertecknades och landet delades längs den korenaska halvöns 38:e breddgrad för att bli Nord- och Sydkorea. I dag är den Koreanska halvön återigen i världens blickfång. Den här filmen ger en historisk förklaring till varför läget ser ut som det gör idag.

Som första afrikanska lag någonsin har Somalia precis anmält sig till bandy-VM. De unga spelarna bor dock inte i Somalia. De bor i Borlänge. Och ingen av dem har någonsin stått på ett par skridskor. VM i Sibirien börjar om sex måndader. Någon tycks ha tänkt väldigt långt utanför boxen... Trevligt folk är Filip Hammar och Fredrik Wikingssons första film. De har under ett och halv år följt det alltid inspirerande, ibland hjärtskärande, ibland komiska arbetet med den somaliska spelartruppen från Borlänge och människorna runt omkring dem.

Tålamodets sten
I ett krigshärjat område i Afghanistan tar en kvinna hand om sin make som ligger i koma. Efter att ha suttit i tystnad timme efter timme tar kvinnan till slut råd från sin faster och påbörjar en ensidig konversation med maken. För första gången i sitt liv känner hon att han faktiskt lyssnar på henne. Hon börjar reflektera över sitt liv och sakta men säkert börjar reflektionerna förvandlas till bekännelser. Baserad på regissörens egen bok, som vann Frankrikes mest prestigefyllda litterära pris Le prix Goncourt, berättar Atiq Rahimi en känslosam historia om det komplicerade och hemliga liv en kvinna kan tvingas leva i en ålderdomlig och mansdominerad värld.

0 kommentarer :

Skicka en kommentar