torsdag 11 december 2014

torsdag, december 11, 2014


Den 10 december är Nobeldagen och den dagen till ära delar vi på Pauliskolan ut ett litteraturpris. Av de nobelpris som delas ut väntar vi alltid med särskild spänning på vem som ska tilldelas nobelpriset i litteratur. Nobelpriset i litteratur har en särskild plats i våra hjärtan. När årets pristagare tillkännages av svenska akademin så är det ibland en fråga om minuter innan alla exemplar som finns på förlag och hos bokhandlare är slutsålda.

Årets nobelpristagare i litteratur heter Patrik Modiano och är född i Paris 1945. Modiano blev nyligen intervjuad av en svensk journalist och fick då frågan om han hade någon hobby. Patrik sa då lite förläget att hans enda hobby var dagdrömmeri. I dagdrömmarna finner Modiano stoff och inspiration till sina böcker. I dagdrömmeriets fantasivärld föds inte bara idéer till nya böcker som i Modianos fall utan dagdrömmandet är också en källa till kreativitet för alla och många nya idéer har fått sin födelse i dagdrömmande. Det kan nobelpristagare inom många olika områden vittna om.

Kanske är vi särskilt intresserade av just nobelpriset i litteratur därför att genom litteraturen så blir vi underhållna, kan få gråta en skvätt eller fly vardagen in i ett spännande äventyr. Kanske hittar vi en berättelse att känna igen sig i. Skälen att sätta en bok under näsan är många. Och även om vi inte medvetet gör det för att må bra, kan läsning förbättra vår hälsa. Ända sedan antiken har det funnits kunskap om att läsning kan vara läkande. Ovanför ingången till det gamla biblioteket i Thebe fanns inskriptionen ”själens läkehus” berättar Lena Mårtensson som forskar vid Göteborgs universitet.

Kanske gör vi en dag ett tillägg till vårt namn och kallar oss: ”Pauliskolans mediatek och själens läkehus”.

Per-Erik Karlsson
Rektor0 kommentarer :

Skicka en kommentar