torsdag 21 februari 2013

torsdag, februari 21, 2013
Arabiskt vemod

I början av berättelsen möter vi Abdellah som ung pojke i en marockansk småstad då han utsätts för ett våldtäktsförsök. Händelsen får honom att vilja fly från allt och hitta sig själv, ett annat sammanhang och en annan värld. Han flyttar till Paris och söker sig till filmens värld. Efter en filminspelning i sitt gamla hemland kommer Abdellah hem till Paris och hittar de dagböcker han förde tillsammans med Slimane, älskaren han trodde han kommit över. Genom dessa dagböcker berättas historien om det stormiga kärleksförhållandet dem emellan.

Boken är mycket kort men har ett desto större innehåll. Taïa skriver, med ett språk som är vackert och känslosamt men också och lättflytande, en sorts kärleksbiografi. På ett utlämnande sätt beskriver Taïa kärlek och attraktion och de motstridiga känslor som ofta följer. I boken ställs frågor kring identitet, tillhörighet och religion, kring svartsjuka, patriarkal dominans och destruktiv kärlek. Dessutom är miljöbeskrivningarna, väldigt trots sin enkelhet, väldigt bra. Jag är i Paris, Kairo och Marrakesh när jag läser.

Ikväll, kl.19,  kommer Abdellah Taïa till Malmö stadsbibliotek. Gå och lyssna på honom! Och läs boken. Jag rekommenderar den varmt.

0 kommentarer :

Skicka en kommentar