onsdag 13 februari 2013

onsdag, februari 13, 2013

Alla hjärtans dag 14 februari


Alla hjärtans dag, en numera i Sverige vanlig benämning på Valentindagen 14 februari. Även om denna traditions införande och moderna utformning i Sverige kan härledas ur amerikansk sed rör det sig om en vårfest med rötter i antik tradition. Dess huvudsyfte var på många håll, särskilt i Västeuropa, att para ihop ungdomar två och två inför den stundande vårens och sommarens lekar och danser.
Redan under medeltiden utvecklades en särskild valentinpoesi, rimmade kärleksbrev med vilka ynglingar uppvaktade sina kärestor.

alla hjärtans dagUnder 1800-talet blev tryckta och ofta rikt utsirade valentinkort populära och var gärna smyckade med sidenbandsrosetter, sammet och spetsar. I Under 1960-talet började man inom vissa affärsbranscher lansera 14 februari som "alla hjärtans dag", vilket numera, åtminstone bland ungdomar, är den enda benämningen. http://www.ne.se/lang/alla-hjärtans-dagVarför inte bli inspirerad och läsa lite kärleksromaner!
Vi har ställt ut inspirerande böcker i biblioteket.

Kanske är du sugen på en gammal klassiker som Borta med vinden av Margaret Mitchell, en riktig tegelsten som berättar om passionen


mellan ett av världens mest berömda

kärlekspar, Scarlett O´Hara och Rhett Butler.En annan klassisk kärleksroman som är svår att överträffa är Svindlande höjder av Emily Bronte, en bok om kärlek, hat och död som har blivit en av världslitteraturens stora romantiska berättelser

En av mina favoriter bland "passions"-litteraturen är Thérèse Raquin av Èmile Zola: Thérèse lever ett undanskymt liv tillsammans med sin svage man Camille och hans mor. När Thérèse möter den kraftfulle Laurent drabbas de av våldsam passion. En passion som leder till fruktansvärda konsekvenser, mord, olycka och mänsklig förnedring (baksidestext).
Eller en riktigt rolig bok om passion, kärlek och tragik:
Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti.

Fler favoriter bland de klassiska kärleksromanerna:

0 kommentarer :

Skicka en kommentar