onsdag 16 januari 2013

onsdag, januari 16, 2013
Ha ha!

fvonk

Elend Loe är en norsk författare jag verkligen gillar att läsa. Här har han skrivit ännu en knäpp bok om en man med lustigt namn – Fvonk. Fvonk har hamnat i obalans i livet efter att ha drabbats av något han kallar ”okultur” på sitt arbete på Gång- och Motionsförbundet. Han faller in i apati och ensamhet och han känner sig dessutom ständigt förföljd av ”de gravida” ("de gravida" får symbolisera de renaste, präktigaste och mest perfekta människorna enligt en intervju med Loe i Aftonbladet  http://bloggar.aftonbladet.se/cissi/2012/10/intervju-erlend-loe).

En dag blir Fvonk erbjuden att hyra ut rum i sin villa till en väldigt speciell person och hans vänner. Det är ett erbjudande med så god betalning att han inte kan säga nej. Det visar sig vara Jens som flyttar in med sina livvakter. Denne Jens är ingen annan än Norges statsminister, Jens Stoltenberg. Jens är trött och deprimerad och behöver vara för sig själv ett tag. Det hoppas han få vara när han helt anonymt och utan att någon får reda på det flyttar in hos Fvonk.

Men Jens känner sig ensam och söker sällskap hos Fvonk och de blir snart goda vänner. De har många intressanta samtal, de åker skidor tillsammans, läser dikter och leker barnsliga lekar. Ibland blir man som läsare bekymrad över de olämpliga tankar som infinner sig hos huvudpersonerna, t ex vad gäller synen på kvinnor eller arbetslösa.

Det här är en underhållande roman, men också en roman om hur utbrändheten drabbar och om vänskap och hur viktig den kan vara och hur ensamt det är i toppen av makten och vilka tankar som kan dyka upp när man känner sig överflödig.

/Berit

0 kommentarer :

Skicka en kommentar