torsdag 29 november 2012

torsdag, november 29, 2012


Nätet är fullt av bilder, filmer och andra medier som är roliga/fina/bra/informativa osv. Det är lätt att tro att sådana medier vi hittar genom att till exempel googla är okej att klistra in i ett skolarbete, lägga ut på en blogg osv. Så är det inte! Vissa grejer är helt skyddade av upphovsrätt, andra är det okej att använda men med vissa villkor. Ytterligare andra medier är det helt fritt fram att återanvända. Och har du tänkt på vad som händer med de bilder du själv lägger ut på nätet? Det är nämligen du själv som bestämmer hur det du skapar ska få användas av andra!


Onsdag 5/12 kl. 15:00 är det dags för den tredje av höstens workshops här i Mediateket. Den här gången ska vi lära oss att hitta och använda bilder och andra digitala medier som är fria (=har Creative commons-licens).

Under workshopen kommer vi att jobba med följande:

  • Vad är Creative commons och hur skiljer sig det från vanlig upphovsrätt?

  • Hur gör man för att hitta material som har creative commons-licens? Hur  hänvisar man till  materialet på rätt sätt?

  • Hur ska du själv göra för att ange hur andra får använda det material som du lägger på nätet?

Alla,  särskilt du som går komvux, är välkomna. Anmäl dig till mediateketpauli@gmail.com eller säg till oss i Mediateket. Ta med egen dator. Ta också gärna med skolarbeten du håller på med så att vi kan använda konkreta exempel. Behöver du låna en dator under workshopen går det bra, säg bara till senast tisdag 4/12.

Titta gärna på den här guiden (länk till PDF):

Och den här filmen:

[youtube=http://youtu.be/Yd9dP3vlOyk]

0 kommentarer :

Skicka en kommentar