måndag 12 november 2012

måndag, november 12, 2012
Svensk militär personal  arbetar i dag i fredsfrämjande insatser runt om i världen. Man vill genom den Internationella närvaron i krigshärjade områden bidra till att upprätthålla säkerhet för civilbefolkningen och biståndsorganisationer som arbetar i området.

Den här bokens huvudperson, Patrik Lind, befinner sig just  på ett sådant militärt uppdrag. Han ska tillsammans med åtta andra soldater bevaka en liten by långt uppe i bergen i Aghanistan. Uppdraget är lugnt, det händer nästan aldrig något, men en natt beger sig två personer ur styrkan iväg till byn för att kontrollera en byggnad. De kommer aldrig tillbaka…

Vad som exakt  hände den där natten får vi först reda på i slutet av boken, men att det var något förfärligt vet vi. Uppdraget blir något helt annat än Patrik hade tänkt sig. Det blir verkligen en upplevelse av krigets fasor.

Boken skildrar dels livet i Afganistan men mest om hur Patrik tacklar livet vid hemkomsten efter uppdraget. Det är hemska minnen som jagar honom när han återvänder och det händer oväntade saker när han för sin egen skull försöker gottgöra sina insatser.

Jag tyckte det var en intressant nutidsberättelse om en del av ett krig vi ofta läser om och ser på nyheterna. Språket är okomplicerad och texten spännande.

0 kommentarer :

Skicka en kommentar