onsdag 4 juli 2012

onsdag, juli 04, 2012
[gallery]

Har läst två helt makalöst bra böcker, Vi är väl vänner av Marie-Chantal Long och Aldrig släppa taget av Holly Goldberg Sloan. Ni måste läsa dem!

Vi är väl vänner handlar om Jon, som går på gymnasiet, och hur hans liv förändras när vikarien Liselotte Sand kommer till hans klass.

Det var spännande med Liselotte Sand för hon hade helt andra tankar och idéer. Vår förra lärare hade snöat in på antiken det första han gjorde och sen på medeltiden, men det blev aldrig riktigt lyckat. Liselotte Sand ville öppna våra ögon mot andra horisonter och läste en dikt högt för oss första gången vi träffar henne. Efter att ha läst den, helt utan förvarning, frågade hon om vi visste vem som hade skrivit den.

Sapfo? Jon fångar hennes uppmärksammhet genom att svara rätt på frågan och efter det börjar hon intressera sig för sin elev. Jon vet inte riktigt hur han ska tolka hennes intresse av honom som person, ett intresse som accelerar och som så småningom får honom att känna obehag. Får en lärare bete sig som Liselotte gör? För visst flörtar hon med honom? Jon känner att han skulle vilja prata med någon om vad hon gör men han känner sig osäker. Kanske feltolkar han henne? Kanske vill hon inget mer än att vara en bra och engagerad lärare? Det här är en bok som kryper under skinnet och man kan verkligen känna med Jon. Hans vånda och svårighet att säga nej till en lärare som inte vet var gränsen går.

Killar kan inte våldtas. Inte av kvinnor. Antingen vill de eller också vill de inte.

Liselotte utnyttjar Jons snällhet och sin maktposition. Det är lätt att man tror att alla som sextrakasserar är män, väldigt sällan läser vi om kvinnor som beter sig tvivelaktigt. Longs bok är viktig, den visar nämligen att en ung snygg kvinna också kan vara en förövare.

Aldrig släppa taget är en hjärtskärande mycket spännande bok som garanterat kommer få dig att ställa in fikor, träning, utekvällar bara för att få stanna kvar i soffan tillsamamns med Sam och Emily, bokens huvudpersoner. Sam är killen som under större delen av sitt liv drivit omkring, bott på hundratals olika ställen tillsammans med sin lillebror och sin väldigt sjuka pappa. Pappan är paranoid, en tjuv och behandlar bröderna väldigt illa. Bröderna vet aldrig hur dagen ska sluta, var de ska hamna, men de har varandra i alla fall. Emilys liv har rullat på utan större bekymmer, hennes föräldrar älskar henne och hennes lilla bror och de har det mycket bra.

En dag så beslutar sig Sams pappa för att de ska bosätta sig i ett gammalt ruckel i den stad där Emily bor. Av en slump går Sam in i en kyrka och längst fram i kyrkan står Emily och sjunger, deras ögon möts och de drabbas av den stora passionen. Det dröjer ett tag innan deras vägar korsas igen och när de träffas igen är det inte enkelt, det är en kärlek med förhinder. Emily tror att Sam är en helt vanlig kille. Hur ska han kunna berätta för henne att han aldrig gått i skolan, inte har något hem och har en pappa som är galen. Han försöker så gott det går att dölja att han inte är som andra men när Emilys föräldrar börjar ställa massa frågor blir det svårt....Ännu svårare blir det när Clarence, Sams pappa får reda på att Sam förälskat sig i en flicka. Clarence tål inte människor och han blir galen när han märker hur påverkad Sam blivit av Emily. Han beslutar sig för att saken i sin egna händer och katastrofen är oundviklig...

/Teresia

0 kommentarer :

Skicka en kommentar