tisdag 22 maj 2012

tisdag, maj 22, 2012
20120522-163551.jpg

Jag brukar inte läsa så mycket ungdomsböcker, men fick mersmak när nyligen läste Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld (superbra bok, läs den om du inte redan gjort det). När jag såg böckerna om Emma Gloria tänkte jag direkt att det här, det är något väldigt speciellt. Och det var det.

Emma Gloria är kanske tolv år eller så. Hennes ålder är inte viktig. På samma gång som hon på vissa sätt är som ett barn är hon också mycket klok. Hon känns lite "ålderslös" faktiskt. Berättelsen handlar om Emma Glorias skräck över att förlora sin mamma till onda krafter och hennes strävan att rädda henne från desamma. Till sin hjälp har hon den bästa vännen Cecilia. Cecilia och Emma Gloria kommunicerar med varandra genom av hemliga brev som de lägger vid ordmuren. Och ibland - när Emma Gloria kommer i ett särskilt tillstånd - träffas de i Cecilias vackra värld. Okej, Cecilia har en annan värld, är det en fantasybok, tänker ni kanske. Men det är det faktiskt inte. Emma Glorias värld är den vanliga världen, men den är ändå annorlunda. Den är nämligen befolkad av olika väsen som bara hon upplever. Cecilia är ett sådant. Varslarna är några andra...

Boken är en vacker, sorglig och annorlunda berättelse om vänskap, att känna sig ensam, att vilja göra gott men råka göra fel, att försöka förstå det som är konstigt och att vara modig. Läs den! Det går snabbt för den är väldigt tunn, men det sitter kvar i en länge. Den som har läst något av Maria Gripe kommer kanske att känna igen den stämningen, det är lite samma känsla.

Det här är en serie som har två delar till - Emma Gloria och den röda längtansboken och Emma Gloria med Lust och fägring stor. Författaren heter Henrika Anderson och är finlandssvensk (på grund av det är språket lite speciellt med en del ovanliga ord och uttryck).

/Maria

0 kommentarer :

Skicka en kommentar